I en soldats byxficka…

Låt mig presentera en ny medarbetare i projektet, Jeroen Machiel van Halder. Han är konservator och kommer arbeta med de föremål som ska vara med i utställningen. Allt ska gås igenom utifrån och in för att säkerställa föremålets skick och bereda dem för utställningsmiljön. De föremål som är först ut att gås igenom är relativt nyinsamlade. Det är en FN-soldats utrustning. Han var verksam i den svenska insatsen i Afghanistan 2009-2010. Armémuseum samlade in all hans utrustning direkt efter avslutat uppdrag. Ökensanden finns fortfarande kvar på västen och under skorna sitter stenar från när de patrullerade vägarna i Afghanistan. Under genomgången av soldatens byxor hittade Jeroen även någonting annat, något oväntat…

Nämligen ett par använda öronproppar! Äckligt kan man kanske tycka. Men tänk vad soldaten själv upplevt med de här propparna i öronen. Han har säkert en hel del att berätta. Frågan är nu om öronpropparna i sig ska märkas in som föremål i museets samling eller om de ska tillhöra byxorna. Kanske en larvig fråga för gemene man, men en viktig fråga ur ett museiologiskt perspektiv. De frågan måste vi lämna till museets förvärv och gallringsgrupp som beslutar om föremål som ska tas in i museets samling.

Konservatorns uppgift är i det här fallet inte att rengöra soldatens föremål – utan att behålla det som vittnar om att de en gång burits och använts av en person i ett visst sammanhang. De vittnar om hans personliga upplevelser och kan berätta en annan historia än vad exempelvis byxorna i sig självt kan berätta.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

Vad finns i byxfickan...?

Vad finns i byxfickan…?

Foto 2015-03-04 15 08 33

…ett par använda öronproppar minsann!

 

En reaktion på “I en soldats byxficka…

  1. Sgt Ove

    ”Konservatorns uppgift är i det här fallet inte att rengöra soldatens föremål”

    Precis. Det har väl alltid varit soldatens uppgift att vårda egen materiel 😉

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *