I bibliotekets gömmor

Förutom föremålsarbetet, som jag skrev om i föregående inlägg, så pågår även researcharbetet för fullt just nu. Det handlar framför allt om att gräva fram fakta och information kring de teman som utställningen ska ta upp. Att ha koll på forskningsläget och få kött på benen inför textförfattandet är väldigt viktigt för att texterna ska bli korrekta. Det är jag (Elin) som arbetar med detta, till min hjälp har jag Karin Tetteris som är intendent på Armémuseum. Hon har tidigare hållit föredrag om just Armémuseums samlingshistoria vilket är det första temat jag läser in mig på.

I utställningen kommer temat att behandla hur Armémuseums insamling av föremål gått till från öppnandet av Artillerimuseum 1879 fram till idag. För att få en bild av insamlingshistorien har jag spenderat ett antal timmar i Armémuseums bibliotek där jag gått igenom museets årsböcker från 40-talet och framåt. Det jag letat efter har varit information om hur man såg på insamlingen och hur den bedrevs, vilket tyvärr inte uttalas i texterna. Men om man läser litegrann mellan raderna, till exempel tittar på vilka föremål som samlats in till museet under en viss period, kan man få en bild av vad det var man riktade in sig på samt om insamlingen var aktiv (att föreståndaren sökte efter specifika föremål)  eller passiv (till exempel om man fick en massa föremål i gåva eller från försvarsmaktens förråd). Dessutom hittar jag en hel del annan information kring museet som är ganska underhållande såhär några decennier senare…

Foto 2015-02-10 14 44 49

På sju år växte föremålssamlingen med anmärkningsvärda 96%. (Ur Armémuseums årsbok 1940)

Foto 2015-02-11 13 14 43

Det måste ha varit smidigt att få tag på en salsvakt om man bara ropade Nils eller Karl… (Ur Armémuseums årsbok 1970)

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *