Kategoriarkiv: Film

Tystnad… Tagning!

Idag var fick jag agera filmskådis hos Armé-, Marin- och Flygfilm och AKA FILM studio. Det är nämligen så att en del i utställningen kommer diskutera hur en film enkelt kan manipuleras med hjälp av klippteknik. Så vi gör helt enkelt en film om att göra film! Eller snarare hur enkelt man kan ändra en films budskap, beroende på vilken musik man väljer att använda till exempel. På samma plats i utställningen kommer vi också visa olika typer av propagandafilm ur Armé-, Marin- och Flygfilms arkiv. Så det är bara för mig att säga välkommen på premiären av min första skådespelarinsats den 24/10! (Vernissage för allmänheten mellan kl. 15-17)

20151005_133110 20151005_133143 20151005_133926

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

En liten smidig Bauer B6 Projektor…

Idag började arbetet med att flytta de föremål som AMF (Armé- Marin- och Flygfilm) ska bidra med i utställningen. Från AMFs arkiv till Armémuseum. Föremålen kommer finnas i den del av utställningen som handlar om filmteknikens roll i människors möjlighet att nå ut med sin berättelse. Bjässen till projektor på bilden nedan säger en hel del om hur otillgängligt det var att filma och visa film i början av 1900-talet. Men sedan när utrustningen blev mindre, lättare och billigare kunde fler och fler filma. Visst är det ganska stor skillnad på 40-talets projektor och dagens telefoner som vi både filmar och spelar upp film i. För att inte tala om viktmässigt. Vad tror du projektorn väger?

Här bärs projektorn från tidigt 40-tal in i lastbilen. En ganska svårflyttad pjäs.

Här bärs projektorn från tidigt 40-tal in i lastbilen. En ganska svårflyttad pjäs.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

Film, film och lite mera film

En del i utställningens tema är att visa på den filmteknologiska utveckligens påverkan på hur man under 1900-talet samlade in och dokumenterade krig. Därför kommer filmmediet ges stort utrymme i visualiseringen av frågeställningar kring detta tema. Flera filmer ska tas fram, väljas ut, klippas ihop eller kortas ned, och arbetet med detta har precis börjat ordentligt. Syftet med filmerna är bland annat att visa på klippteknikens inverkan på förmedlingen av kriget. Vad händer om man klipper bort en del av en händelse i ett filmmaterial? Händelsen blir kanske inte helt korrekt återgiven, har det betydelse för den som ser filmklippet eller inte? Har det betydelse för sanningshalten i filmklippet? Sådana frågor kommer vi ta upp i sammanhanget.

Olle Westerberg, ansvarig för föremål och innehåll i utställningen, grävde i förra veckan i Armémuseums arkiv för att se om det fanns något relevant filmmaterial att använda. Han hittade tre filmer. De var förstås så gamla att vi på Armémuseum inte hade tekniken att spela upp dem. Men Olle visste en som hade den rätta tekniken! Nämligen projektmedarbetaren Peter på Armé- Marin- och Flygfilm (AMF). Olle pallrade sig ut i snön och upp på Östermalm till AMF’s lokaler. Väl framme hos Peter visade det sig att en film var inspelad under invigningen av Armémuseum 1943. Kung Gustaf V flimrar förbi under invigningsceremonin ute på Artillerigården, och allting är filmat med dubbel 8mm-film (själv kan jag inte så mycket om film men jag har förstått att det är lite häftigt med dubbel 8mm-film).

Peter visar upp gamla filmer som kanske ska vara med i nya utställningen

Gammal film kräver gammal teknik, då finns det som behövs hos AMF.

Olle och Peter kom fram till att filmen kanske kan användas i den introduktionsvägg som kommer vara det första man möts av som besökare till utställningen. I väggen, som vi kallar för Historieväggen, ska Armémuseums insamlingshistoria + den filmtekniska utvecklingen visas som i en tidslinje bestående av föremål från Armémuseums samlingar och filmmaterial från AMF. Det kanske är svårt att föreställa sig hur det kommer se ut, men jag lovar att en ritning av Historieväggen kommer upp snarast i ett blogginlägg! Så nu skickas dubbel 8mm-filmen av Armémuseums invigning till ett företag som ska göra en digital kopia av den, så att vi kan visa den med dagens filmteknik.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen