Kategoriarkiv: Föremål och urval

Det här med att välja

Du som följer den här bloggen har vid det här laget koll på vad utställningen handlar om. Till dig som nyss hittat hit kan jag säga att du kom i rättan tid! Om lite drygt två veckor öppnar utställningen som den här bloggen berättat om under 9 månader. Utställningens tema är makten att skapa och berätta historia. Den handlar bland annat om att de saker som finns sparade på museer idag har någon någon gång valt att spara. Att kulturarvet inte bara ”finns” utan att det faktiskt väljs.

I den del där vi berättar om makten att välja historien genom tiderna på Armémuseum kommer det också finnas möjlighet för dig som besökare att välja vad som ska sparas för framtiden (på låtsas tyvärr, men ändå). I montern i trä som du ser på bilden kommer du göra ditt val. Du får välja ut vardagsprylar som du tycker ska sparas för framtiden. När du valt visas statistik där du också ser vad andra har valt. Men tänk på att även att du valt några grejer – så har ju faktiskt vi redan valt ut de saker du kan välja mellan…

Foto 2015-10-08 11 09 01

 

Bland skumplast och plexiglas

Sedan några dagar tillbaka pågår en massa aktivitet bakom avskärmningsväggen till Makten och ärligheten. Konservatorer, snickare, målare och andra projektmedarbetare jobbar sida vid sida. Det låter från slipar, sågar och skruvdragare. Föremål placeras i montrar och plexiglas skruvas på. Det går som på löpande band men med mycket småfix på varje monter i det vi kallar Historieväggen. Allt måste stämma in i minsta detalj innan glaset skruvas på. Som ni ser på bilderna kommer många av föremålen att visas i lådor och boxar – precis som de förvaras i museets magasin. Tanken är att du som tittar in i montrarna ska få titta in i hur det ser ut bakom kulisserna.

Foto 2015-10-08 11 06 40 Foto 2015-10-08 11 07 00 Foto 2015-10-08 11 10 55 Foto 2015-10-08 11 12 19 Foto 2015-10-08 13 42 52 Foto 2015-10-08 13 43 16

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

Upphängning pågår! Varning för att få en stol i huvudet!

Nejdå, projektets formgivare Katarina är stadig på hand. Minnessköldarna som hängs upp i vajrar i utställningen är från Muddy Mess, soldaternas samlingslokal på Camp Victoria i Kosovo. Förläggningen Camp Victoria hyste de flesta svenska FN-soldaterna under utlandsuppdraget i Kosovo i mitten på 2000-talets första decennium. Minnessköldarna tillverkades av soldaterna själva vid olika tillfällen, till exempel när en bataljon skulle lämna förläggningen för hemresa eller om någon speciell händelse inträffat. Alla är var och en fyllda med soldaternas personliga minnen och upplevelser. Sköldarna har förstås ett speciellt syfte i utställningen – men vad? Det får du se när du kommer hit i slutet av oktober när utställningen öppnat!

Foto 2015-09-24 15 29 57 Foto 2015-09-24 15 30 05

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

En livlös medpassagerare

Spikklubban med cykelkedja hade en livlös medpassagerare med sig från Småland till konserveringsateljén på museet. Hen blev förevigad av konservatorn innan det var dags att konservera klubban för utställningen.

Snart blir du bortstädad lilla fluga.

Snart blir du bortstädad lilla fluga.

Du kommer att kunna se klubban i en monter när utställningen öppnar den 24 oktober. I samma monter kommer det finnas andra föremål som var med vid den svenska FN-insatsen i Kongo. En spännande och kanske lite skrämmande stämning utlovas, tillsammans med minnen och berättelser från de före detta soldaterna som var där.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

En liten smidig Bauer B6 Projektor…

Idag började arbetet med att flytta de föremål som AMF (Armé- Marin- och Flygfilm) ska bidra med i utställningen. Från AMFs arkiv till Armémuseum. Föremålen kommer finnas i den del av utställningen som handlar om filmteknikens roll i människors möjlighet att nå ut med sin berättelse. Bjässen till projektor på bilden nedan säger en hel del om hur otillgängligt det var att filma och visa film i början av 1900-talet. Men sedan när utrustningen blev mindre, lättare och billigare kunde fler och fler filma. Visst är det ganska stor skillnad på 40-talets projektor och dagens telefoner som vi både filmar och spelar upp film i. För att inte tala om viktmässigt. Vad tror du projektorn väger?

Här bärs projektorn från tidigt 40-tal in i lastbilen. En ganska svårflyttad pjäs.

Här bärs projektorn från tidigt 40-tal in i lastbilen. En ganska svårflyttad pjäs.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

Berätta blodiga berättelser

När många andra hade semester i regnrusket drog projektets medarbetare Peter och Olle ner till djupaste Småland för att träffa Kongoveteranen Inge Kamstedt. Han hade nämligen en klubba gjord av en träpåk, cykelkedja och spikar i sin ägo. Ett fruktansvärt vapen som en svensk FN-soldat råkade ut för i Kongo på 1960-talet. Klubban bär på en blodig historia om krig och våld. En historia som veteranerna själva delade med sig av, långt efter incidenten inträffat, i dokumentärfilmen Kongoveteranerna.

Peter och Olles uppgift var att hämta klubban och transportera den säkert till Armémuseum. Vi ska låna in den till utställningen och berätta Inges och de andra soldaternas berättelser.

Olle hållandes i cykelkedjeklubban och Inge Kamstedt som lånar ut den till utställningen.

Olle hållandes i cykelkedjeklubban och Inge Kamstedt som lånar ut den till utställningen.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

Rengöra eller inte rengöra? Det är frågan…

Föremålen som ska in i Historieväggen har börjat anlända till konservatorn Jeroen. Tanken är INTE att han ska rengöra dem ordentligt så de ser sprillans ny ut. Nej, vi vill att föremålen ska se ut som de gör när de ligger nerpackade i magasinet. Det är en del av upplevelsen av dem. Att så lite som möjligt ska ”fixas till”. Syftet med det är att försöka behålla magasinskänslan i Historieväggen. De föremål som ska ta plats där i ska representera Armémuseums samling – så som den ser ut bakom kulisserna.

Men litegrann behöver såklart fixas till för att föremålet ska må bra i utställningen.

Men litegrann behöver såklart fixas till för att föremålet ska må bra i utställningen.

Ska flagorna tas bort eller lämnas kvar? det är frågan...

Ska flagorna tas bort eller lämnas kvar? Det är frågan…

/Elin Fältskog, ansvarig för innehåll och text i utställningen