Kategoriarkiv: Konservering

Bland skumplast och plexiglas

Sedan några dagar tillbaka pågår en massa aktivitet bakom avskärmningsväggen till Makten och ärligheten. Konservatorer, snickare, målare och andra projektmedarbetare jobbar sida vid sida. Det låter från slipar, sågar och skruvdragare. Föremål placeras i montrar och plexiglas skruvas på. Det går som på löpande band men med mycket småfix på varje monter i det vi kallar Historieväggen. Allt måste stämma in i minsta detalj innan glaset skruvas på. Som ni ser på bilderna kommer många av föremålen att visas i lådor och boxar – precis som de förvaras i museets magasin. Tanken är att du som tittar in i montrarna ska få titta in i hur det ser ut bakom kulisserna.

Foto 2015-10-08 11 06 40 Foto 2015-10-08 11 07 00 Foto 2015-10-08 11 10 55 Foto 2015-10-08 11 12 19 Foto 2015-10-08 13 42 52 Foto 2015-10-08 13 43 16

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

En livlös medpassagerare

Spikklubban med cykelkedja hade en livlös medpassagerare med sig från Småland till konserveringsateljén på museet. Hen blev förevigad av konservatorn innan det var dags att konservera klubban för utställningen.

Snart blir du bortstädad lilla fluga.

Snart blir du bortstädad lilla fluga.

Du kommer att kunna se klubban i en monter när utställningen öppnar den 24 oktober. I samma monter kommer det finnas andra föremål som var med vid den svenska FN-insatsen i Kongo. En spännande och kanske lite skrämmande stämning utlovas, tillsammans med minnen och berättelser från de före detta soldaterna som var där.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

Rengöra eller inte rengöra? Det är frågan…

Föremålen som ska in i Historieväggen har börjat anlända till konservatorn Jeroen. Tanken är INTE att han ska rengöra dem ordentligt så de ser sprillans ny ut. Nej, vi vill att föremålen ska se ut som de gör när de ligger nerpackade i magasinet. Det är en del av upplevelsen av dem. Att så lite som möjligt ska ”fixas till”. Syftet med det är att försöka behålla magasinskänslan i Historieväggen. De föremål som ska ta plats där i ska representera Armémuseums samling – så som den ser ut bakom kulisserna.

Men litegrann behöver såklart fixas till för att föremålet ska må bra i utställningen.

Men litegrann behöver såklart fixas till för att föremålet ska må bra i utställningen.

Ska flagorna tas bort eller lämnas kvar? det är frågan...

Ska flagorna tas bort eller lämnas kvar? Det är frågan…

/Elin Fältskog, ansvarig för innehåll och text i utställningen

Föremålspyssel i magasinet

Arbetet med historieväggen som ska vara utställningens anslag, det första du kommer mötas av som besökare, är i full gång! Idag var Olle och Katarina tillsammans med konservatorn Jeroen ute i Armémuseums magasin i Frihamnen (Stockholm) och kollade in vilka föremål som ska vara med i historieväggen och hur de ska placeras i de gigantiska bokstäverna. För att få ett hum om hur det kommer att se ut tejpade de upp bokstäverna på golvet och placerade föremålen inuti. Ibland är det lite klurigt när själva konstruktionen ska göras efter att urvalet av föremål gjorts!

För några veckor sedan började arbetet med urvalet av föremål till historieväggen.

För några veckor sedan började arbetet med urvalet av föremål till historieväggen. Olle och Karin klippte och klistrade och placerade föremålsförslag i historieväggen.

Foto 2015-04-08 11 51 57

Föremålsförslag huller om buller…

 

Bokstäverna i HISTORIA tejpas upp i naturlig storlek på golvet i magasinet.

Bokstäverna i HISTORIA tejpas upp i naturlig storlek på golvet i magasinet.

Föremål placeras i bokstäverna.

Föremål placeras i bokstäverna.

Katarina inspekterar, funderar och det flyttas om och fixas för att allting ska passa in.

Katarina inspekterar, funderar och det flyttas om och fixas för att allting ska passa in.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

I en soldats byxficka…

Låt mig presentera en ny medarbetare i projektet, Jeroen Machiel van Halder. Han är konservator och kommer arbeta med de föremål som ska vara med i utställningen. Allt ska gås igenom utifrån och in för att säkerställa föremålets skick och bereda dem för utställningsmiljön. De föremål som är först ut att gås igenom är relativt nyinsamlade. Det är en FN-soldats utrustning. Han var verksam i den svenska insatsen i Afghanistan 2009-2010. Armémuseum samlade in all hans utrustning direkt efter avslutat uppdrag. Ökensanden finns fortfarande kvar på västen och under skorna sitter stenar från när de patrullerade vägarna i Afghanistan. Under genomgången av soldatens byxor hittade Jeroen även någonting annat, något oväntat…

Nämligen ett par använda öronproppar! Äckligt kan man kanske tycka. Men tänk vad soldaten själv upplevt med de här propparna i öronen. Han har säkert en hel del att berätta. Frågan är nu om öronpropparna i sig ska märkas in som föremål i museets samling eller om de ska tillhöra byxorna. Kanske en larvig fråga för gemene man, men en viktig fråga ur ett museiologiskt perspektiv. De frågan måste vi lämna till museets förvärv och gallringsgrupp som beslutar om föremål som ska tas in i museets samling.

Konservatorns uppgift är i det här fallet inte att rengöra soldatens föremål – utan att behålla det som vittnar om att de en gång burits och använts av en person i ett visst sammanhang. De vittnar om hans personliga upplevelser och kan berätta en annan historia än vad exempelvis byxorna i sig självt kan berätta.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen

Vad finns i byxfickan...?

Vad finns i byxfickan…?

Foto 2015-03-04 15 08 33

…ett par använda öronproppar minsann!