I måndags var Olle tillsammans med Karin Tetteris, som är intendent på Armémuseum, i museets magasin. Det ligger i Frihamnen i Stockholm. De åkte dit för att reka föremål till Historieväggen (läs mer om den här). I Armémuseums samlingar finns över 100 000 föremål varav de flest som inte är utställda i museet finns i magasinet i Frihamnen. Här finns allt ifrån pyttesmå uniformsknappar till kanoner. Av den totala mängden föremål är omkring 75 % från 1900-talet medan resterande 25 % fördelas över 16-, 17- och 1800-talen.
När Artillerimuseum öppnade 1879 fanns det omkring 4000 föremål i samlingen, samtliga var utställda i museet. Det är just dessa föremål som intresserar Olle och Karin just nu. De vänder ut och in på magasinet för att hitta och välja ut några av dessa tusentals föremål som ska få vara med i utställningen. Det är ett tidskrävande arbete som måste göras noggrant för att hitta just de saker som passar in i Historieväggen. Föremålen ska vara representativa för Armémuseums insamlingshistoria samtidigt som de måste passa in i konstruktionen och tåla att ställas ut i det rumsliga klimatet. Det är mycket att ta hänsyn till helt enkelt.

Karin och Olle undersöker eldrör i miniatyr i magasinet.
Miniatyreldrören av trä är gjorda vid arméns konstruktionskontor. De går att ta isär och är exakta avbildningar av riktiga järnkanoner som provsprängts för att testa hållbarheten. Den stora frågan är om de platsar i Historieväggen?
/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen