Kategoriarkiv: Skisser

En vägg av historia

Efter några dagars tystnad på grund av sjukdom (jag liksom de flesta nordbor drabbas någon gång på vårkanten av det inte så angenäma men övergående tillståndet förkylning, nu var det min tur) så ska jag dela med mig av vad som händer precis just nu i projektet. Föremålsarbetet har dragit igång. Olle som är föremålsansvarig har i förra veckan haft möten med de som berörs av föremålsarbetet. Och det är fler än man kanske tror. Två konservatorer, en föremålsintendent, en snickarmästare och så Olle förstås och Katarina som är projektets formgivare. Jag fick vara med på ett hörn också, för att höra hur snacket gick kring föremålstexter. Alla föremål som ställs ut måste nämligen ha en liten textskylt på svenska och engelska som förklarar vad föremålet är för någonting.

Så, det som var på tapeten under mötet var det vi kallar Historiaväggen. Det är bokstavligt talat en vägg byggd som ett jättelikt regelverk. Som besökare till den nya utställningen är Historiaväggen det första en möts av.

Foto 2015-02-11 17 05 00

Katarinas idéskiss av Historiaväggen.

I regelverket kan man på håll utläsa bokstäverna som bildar ordet HISTORIA. Bokstäverna består av montrar i olika storlekar. I montrarna ska föremål som representerar Armémuseums samlingshistoria placeras. Så man kan se bokstäverna som en tidslinje över vad som har samlats in till museet och även se regelverket som det som bär upp Armémuseums tunga valv – nämligen historia. Det kanske låter filosofiskt men det är intrycket och känslan vi vill skapa med Historiaväggen.

Så vad ska visas här? Hur gör vi ett representativt urval som visar på Armémuseums samlingshistoria? Det är inte bara att välja fritt ur samlingen. En massa faktorer spelar in: hur mycket montrarna får kosta, om vi kan ha olika montrar till olika föremål – eller blir det fult? Hur ljussätter vi på bästa (billigaste) sätt? Hur mycket tid konservatorerna har att ta hand om gamla och skruttiga föremål som behöver mer vård än andra. Hur sköra föremålen är – tål de att vara i den här regelkonstruktionen? Kan vi ha vapen i montrarna? Hur fungerar det säkerhetsmässigt? En massa frågor kommer upp som kommer att besvaras efterhand, ju mer vi arbetar med urvalet. Men en sak är säker: att urvalet kommer att baseras på en massa faktorer som måste samspela. Vi kan inte helt och hållet välja fritt ur samlingarna – även om vi hade önskat det.

/Elin Fältskog, ansvarig för text och innehåll i utställningen